Al país de l’olivera, de Xavi Sarrià

Amb Al país de l’olivera, guardonat amb el premi al Millor Llibre Il·lustrat del 2018 de la Generalitat Valenciana, l’editorial valenciana Sembra Llibres continua en el camí dels àlbums il·lustrats que ja encetaren amb Obriu les portes. De nou, han aconseguit transformar la música en literatura, tot prenent la lletra de la cançó homònima dels Obrint Pas. Així, si la ploma que ha compost i donat forma als versos ha estat la del músic i escriptor Xavi Sarrià, les il·lustracions van a càrrec de la il·lustradora Aitana Carrasco.

Indubtablement, un dels encerts del llibre és la manera en què han aconseguit combinar els versos i les il·lustracions. Aquestes darreres no estan subordinades a la lletra, sinó que s’hi complementen amb un mestratge que permet d’esbossar una història d’un xic i una xica des de la seua infantesa fins a l’adultesa. Els personatges viuen una història plena de complicitats, amors d’adolescència; però també, de separacions, tristeses i sofriments, que finalment acaben amb un retrobament, el començament d’una vida junts i el naixement d’un fill. 

Estructuralment, els versos s´hi disposen en quartetes, tot i que, en quatre ocasions se n’introdueix un de sol, cosa que aprofita per a marcar els esdeveniments cabdals que provoquen un canvi en la història. Així, en el primer cas dibuixa l’impàs entre la infantesa i l’adolescència, amb el consegüent començament del festeig. De la mateixa manera, aquest recurs ressaltarà el trencament i la separació dels protagonistes.

Aquest darrer exemple, a més a més, palesa una característica que es perfila al llarg del llibre: la identificació entre la natura i l’estat anímic dels personatges. Atesa la ruptura, doncs, ambdós experimenten la tristesa i la soledat, i els paisatges, on ara predominen tonalitats obscures i fredes, dibuixen la nit i la pluja. En contraposició, amb el posterior retrobament, els protagonistes, plens d’alegria, gaudeixen de l’inici de l’adultesa en espais colorits i lluminosos.

Si la lletra de la cançó ha estat un himne d’amor cap al país per a diverses generacions, Aitana Carrasco ens mena a fer una passejada pel nostre «país de l’olivera». Així, amb unes excelses il·lustracions on predominen els blaus i els verds -colors d’aquest país de mediterranis, rius i muntanyes-, els xiquets es trobaran amb indrets anònims, però comuns, on s’albiren oliveres i ametlers, esbarzers i baladres, o parotets i cucs de llum.

En efecte, Al país de l’olivera està dirigit per a xiquets i xiquetes, però, tot i això, és molt més que un llibre de poesia per a infants, ja que el motiu de la cançó aprofita per a conjuminar diferents generacions de lectors. D’aquesta manera, permet combinar i intercanviar referents -en aquest cas musicals- entre pares i fills. Alhora, la història que basteix Aitana Carrasco amb els dos protagonistes ben podria ser la dels mateixos pares que lligen el llibre al seu fill. Per això, cal assenyalar l’innegable caràcter intergeneracional de la proposta.

En aquesta línia, la musicalitat del poema, que també s’enllesteix amb els dibuixos d’Aitana Carrasco, és indubtable. Som davant d’un llibre que admet la lectura convencional, però també una acompanyada de música, i és que qui hem crescut al ritme dels Obrint Pas caminem pels versos a recer de la veu de Xavi Sarrià, de dolçaines i de guitarres.

Comptat i debatut, Al país de l’olivera aconsegueix forjar «un lligam que mai no es perd» entre els xiquets i el seu país, alhora que ofereix una mirada «al país de la infantesa» des de la maduresa. Amb una lletra que ha marcat més d’una generació arreu dels Països Catalans i unes il·lustracions exquisides, Sembra Llibres ha llançat una proposta dolça, suggestiva i delitosa que acosta els més menuts a l’univers cultural i paisatgístic del país que habiten. 

Crítica poètica elaborada en l’assignatura Cultura i literatura per a infants i joves en llengua catalana (35411).

Com citar?

Albarracín Albarracín, Diego (2021): “Al país de l’olivera, de Xavi Sarrià. Ressenya crítica.”, Blog de docència, 2021-05-31. Enllaç: https://dfcdocencia.blogs.uv.es/al-pais-de-lolivera-de-xavi-sarria 

About Gemma Lluch

Gemma Lluch, catedràtica del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Edita continguts de l'assignatura Cultura i Literatura per a Infants i Joves en Llengua Catalana.
Cultura i literatura per a infants i joves en català

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 13 8 ?