Una conferència sobre per què hem de ser ingüísticament assertius

Tot i haver tornat a les aules de manera semipresencial, algunes de les activitats de l’assignatura de Comunicació oral formal en llengua catalana han mantingut el format virtual. En aquest cas, la conferència en vídeo ha sigut el repte més destacat. Aquest exercici ha servit per a portar a la pràctica tot allò que hem aprés durant el quadrimestre, com el control dels nervis i la fluïdesa en l’ús de la llengua estàndard, entre d’altres.

El més important, per a mi, ha sigut la tria del tema. Després d’haver-ho meditat i haver pensat què volia transmetre, vaig començar a fer el guió de l’exposició: una introducció amb preguntes reflexives, un desenvolupament en què s’explica el punt clau del treball i un desenllaç encoratjador per als oients. Els nervis els tenia ben controlats, però la càmera m’imposava una mica. Se’m va complicar al principi gravar-ho tot d’una tirada perquè al cap de dos minuts em quedava sense aire per voler explicar-ho tot massa ràpid. Després d’uns quants intents fallits, vaig decidir deixar-ho per a més endavant i repassar-me millor el guió i aclarir les idees. A l’hora de gravar el vídeo definitiu em vaig apuntar les paraules clau en el guió però res més: com més natural, millor! El que no em va costar gens va ser l’elocució, només calia vocalitzar i projectar la veu. Un consell que m’agradaria donar és que memoritzar tot el que s’ha de dir és una pèrdua de temps; si es té un guió ben estructurat i unes idees clares, tot flueix. Per tant, és millor dedicar temps a preparar-ho bé perquè després tot surt millor!

Tot seguit podreu veure el meu vídeo, que parla de l’assertivitat lingüística, l’actitud que els catalanoparlants han d’adoptar per a donar visibilitat i perpetuar la llengua. El meu discurs està basat en unes preguntes reflexives introductòries, com per exemple «per què quan un immigrant arriba a terres catalanoparlants la primera llengua que se li ensenya és el castellà?», i exemples d’eixes situacions adoptant l’actitud assertiva que, al cap i a la fi, sempre és la mateixa: parlar en català!

Balma Fabregat, estudiant de primer curs de Filologia Catalana

Com s’ha de citar aquest article?

Fabregat, Balma (2021): “Una conferència sobre per què hem de ser lingüísticament assertius”. Blog de docència, 22-07-2021. Enllaç: https://dfcdocencia.blogs.uv.es/una-conferencia-sobre-per-que-hem-de-ser-inguisticament-assertius/

Comunicació oral formal , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 14 7 ?